Van 27 augustus tot 1 september wordt er van Londen naar Brussel geskatet. Wil je (een stukje) mee skaten met deze uitdagende tocht voor skaters en rolstoelers? Dat kan.

Deze tocht is al aan zijn vierde editie toe. Na Parijs-Londen (2012), Parijs-Brussel (2014) en Parijs-Straatsburg (2016) wordt dit jaar de driehoek Parijs-Londen-Brussel gesloten met een tocht van Londen naar Brussel. Een zestigtal liefhebbers op (inline)skates en rolstoelen zullen de zowat 400 km tussen Londen en Brussel afleggen in zes etappes van 60 tot 90 km per dag. Tijdens de tocht worden de rolstoelen voortgeduwd door de skaters.

De groep bestaat uit een veertigtal skaters die 6 rolstoelgebruikers voortduwen. Elke ploeg bestaat uit één persoon in een rolstoel en drie tot vier roller-duwers die samenwerken en in een ‘treintje’ rijden (elke skater duwt mee in de rug van zijn voorganger). Regelmatige aflossing zorgt er voor dat elkeen terug op adem kan komen om op moeilijkere stukken (bergop, tegenwind, slechte weg …) weer bij te springen.

Om veilig te kunnen rijden aan relatief hoge snelheden, zijn de rolstoelen van het type ‘sportmodel’. Of wordt de persoonlijke rolstoel van het teamlid aan de voorzijde voorzien van een verwijderbaar derde wiel dat groter is dan de originele en uitgerust met een schijfrem.
Een klein team van skaters – sneller en mobieler – zorgt voor de voortgang en veiligheid van de stoet (leider, staffers, signaalgevers). Het geheel wordt vergezeld door een ‘fietshelper’ en op de gedeeltes van het traject met kleine wegen die niet verkeersvrij zijn, gevolgd door een bezemwagen met knipperlicht.

Deze grensverleggende tocht wordt georganiseerd door Wheels and Wheelchairs (Londen, UK), Rouliroula pour Tous (Brussel, België) en Mobile en Ville (Parijs, Frankrijk). De drie clubs willen hiermee

aantonen dat sport aan de basis kan liggen van verrijkende ontmoetingen tussen personen mét en zonder een handicap. Een belangrijk aspect van de tocht is toegankelijkheid. Verder willen de organisatoren het Europees netwerk van verenigingen rond toegankelijkheid, handicaps en sport versterken.

De tocht vertrekt op dinsdagmorgen 27 augustus in Londen (Southbank) en gaat langs de Parliament Square en de Tower Bridge. Op donderdag 30 augustus komen de skaters en rolstoelers ons land binnen. Ze rijden dan van Duinkerke naar Brugge. ‘s Anderendaags gaat het richting Gent. De aankomst in Brussel is voorzien op zaterdagavond 1 september.

Etappe 1   maandag 27 augustus Londen >>> Swanley
Etappe 2   dinsdag 28 augustus Swanley >>> Faversham
Etappe 3   woensdag 29 augustus Faversham >>> Duinkerke
Etappe 4   donderdag 30 augustus Duinkerke >>> Brugge
Etappe 5   vrijdag 31 augustus Brugge >>> Gent
Etappe 6   zaterdag 1 september Gent >>> Brussel

 

Wie (een stukje) wil mee skaten kan via de app Fleggz te weten komen waar de tocht zich bevindt om daar dan aan te sluiten.

Je kan ook terecht bij mede-organisator Bruno Carlot op bruno.carlot@rouliroula.be