Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Wat is de Play True Day?

Het verhaal van dit internationale evenement begint in Zuid-Amerika in 2013, wanneer verschillende landen (Brazilië, Mexico, …) het idee opvatten om een nationale dag te organiseren rond het thema dopingbestrijding. Met de medewerking en de morele steun van het Wereldantidopingagentschap (WADA) ontstaat zo het begrip van de Play True Day. Door het succes van deze evenementen beslissen ook andere landen (Kroatië, Slovenië, Tunesië, Oostenrijk,…) op hun beurt het concept over te nemen en te organiseren. Dit jaar organiseren een twintigtal landen een Play True Day en de (inter)nationale weerklank wordt onder stuwing van het WADA steeds groter.

Mede daardoor hebben de 4 Nationale Antidopingorganisaties die we in België tellen (NADO Vlaanderen, NADO Franse Gemeenschap, NADO Duitstalige Gemeenschap en NADO van de gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) met veel enthousiasme beslist om met de steun van het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité), het BPC (Belgian Paralympic Committee), de AISF (Association Interfédérale du Sport Francophone) en de VSF (Vlaamse Sportfederatie), voor het eerst een Play True Day te organiseren in heel België. De strijd voor een faire en zuivere sport overschrijdt immers de grenzen van onze interne staatshervorming.

Deze dag heeft als doel de hele sportbeweging en het grote publiek te informeren over en te sensibiliseren voor het belang van de mondiale antidopingbestrijding bij middel van verschillende preventie-activiteiten. De Play True Day is ook de gelegenheid om de aandacht te vestigen op een zuivere sportbeoefening en het respect voor de waarden die de sporters onderling verbinden.

Oorspronkelijk werd de Play True Day internationaal gevierd op 10 april maar voor de eerste editie in België werd er beslist dit evenement te organiseren in het eerste weekend van september, zodat dit beter aansluit bij de Belgische sportkalender.

Het is een prachtig voorrecht dat de Memorial Van Damme als grootste publieke sportmanifestatie van het land de actie steunt en op vrijdagavond 31 augustus het startschot geeft voor de eerste Belgische Play True Day.