Op de tweede dag van het EK Skeeleren in Pamplona bevestigde Sandrine Tas haar goede vorm. Zowel op de 500 m+ als op de 10 km afvalling pakte ze op imposante wijze het goud. Junior Jason Suttels won de 5000 m afvalling. Fran Vanhoutte pakte het brons op de 500 m+ bij de jeugd dames.

Sandrine Tas is aan een sterk EK bezig. Na goud op de 500 m teamsprint en zilver op de 200 m dual time trial voegde ze op dag twee van het kampioenschap op de piste nog twee gouden medailles toe aan haar al rijk gevulde palmares. Vooral de manier waarop maakte indruk.

Op de 500 m+ startte Sandrine in de finale als favoriete, maar ze miste haar start en was meteen op achtervolgen aangewezen. Een ronde later was ze al een plaats opgeschoven en bij het ingaan van de laatste ronde zat ze al in tweede positie, achter de Française Pedronno. In de laatste bocht ging ze binnendoor om het op het rechte stuk naar de finish helemaal af te maken. Vertrokken vanuit laatste positie, had ze haar concurrenten één na één opgerold. Wat een demonstratie! Een Europese titel met een mooi gouden randje.

Op de 10 km afvalling stond Sandrine tegenover een Italiaans trio dat de koers domineerde. De drie Azurri met topfavoriete Lollobrigida reden de ganse koers op kop. Maar Sandrine pakte het verstandig aan en nestelde zich in het wiel van de Italianen. De strijd brak open toen een van de Italiaansen moest lossen. Lollobrigida werd nog perfect gegangmaakt door haar overgebleven teamgenote en ze leek op weg naar goud, maar dat was zonder Sandrine Tas gerekend. In de laatste bocht remonteerde een ontketende Sandrine de Italiaanse en won de eerste clash met Lollobrigida op dit EK. Goud nummer drie was binnen.

De 5000 m afvalling bij de juniores heren was een snelle koers met heel wat verschuivingen voorin. Pas in de laatste tien ronden kon Jason Suttels zijn neus aan het venster steken. Maar hoe! Op drie ronden van het einde ontsnapte hij uit het peloton, samen met een Italiaan. Die klopte hem in de sprint, maar de jury declasseerde de Italiaan omdat hij van zijn lijn afweek en onze landgenoot hinderde. En dus was de titel voor Jason. Daarmee is hij aan zijn tweede goud toe op dit EK, na winst de punten-afvalling.

Ook onze jeugd rijdt een sterk EK. Fran Vanhoutte, op dag 1 al goed voor goud en zilver, pakte nu het brons op de op de 500 m+. Ze moest het onderspit delven tegen twee sterke Spaanse thuisrijdsters.

Bij de jeugd heren reed Robbe Beelen de finale van deze afstand. Hij strandde op de vierde plaats.

Belgische medailles dag 1
Stien Vanhoutte

Sandrine Tas

GOUD 500 m teamsprint Seniores dames
Jason Suttels GOUD 10 km punten-afvalling Juniores heren
Fran Vanhoutte GOUD puntenkoers Jeugd dames
Sandrine Tas ZILVER 200 dual time trial Seniores dames
Fran Vanhoutte ZILVER 200 dual time trial Jeugd dames
Robbe Beelen ZILVER 200 dual time trial Jeugd heren
Belgische medailles dag 2
Sandrine Tas GOUD 500 m+ Seniores dames
Sandrine Tas GOUD 10 km afvalling Seniores dames
Jason Suttels GOUD 5000 m afvalling Juniores heren
Fran Vanhoutte BRONS 500 m+. Jeugd dames