FIRS, de internationale rollersportfederatie, en ISF, de internationale skateboardfederatie, hebben hun intentie aangekondigd om de krachten te bundelen. ISF kantelt in FIRS die in september World Skate als nieuwe naam zal voorleggen aan haar algemene vergadering.

De nauwe samenwerking tussen FIRS en ISF is er gekomen naar aanleiding van de Olympische droom en de realisatie ervan. Op weg naar Tokyo 2020 zal ISF inkantelen in FIRS die dan van naam verandert en World Skate wil gaan heten. Zoals al gebeurt voor alle andere rollersporten binnen FIRS, zal ook het skateboarden een eigen commissie hebben, geleid door Gary Ream, huidig voorzitter van de internationale skateboardfederatie.

Die evolutie kan op veel enthousiasme rekenen, zowel binnen FIRS, ISF als het IOC. Gary Ream, de voorzitter van de internationale skateboardfederatie verwoordt het zo: “We hebben hard gewerkt om er zeker te kunnen van zijn dat het opnemen van het skateboarden op het Olympisch programma de cultuur die skateboarders de voorbije 70 jaar hebben opgebouwd gerespecteerd en verder uitgebouwd wordt. Niet alleen zullen we door de succesvolle inkanteling van ISF in FIRS in Tokyo een ongelooflijke show kunnen opzetten, we zullen ook de geschiedenis kunnen beschermen en de Olympische kans benutten om het skateboarden wereldwijd maximaal te ontwikkelen.”

Voor Sabatino Aracu, de voorzitter van de internationale rollersportfederatie, is de samenwerking met ISF evident: “Alleen op die manier kan de unieke identiteit van de skateboardgemeenschap bewaard en gecultiveerd worden. ISF vertegenwoordigt immers de ganse skateboardcultuur, inclusief topatleten, eventorganisatoren, community organisatoren, nationale federaties en adviseurs van de skateboardindustrie.”