Op het EK Skeeleren in het Spaanse Pamplona is het Belgisch team gestart met drie gouden medailles en drie zilveren.

Stien Vanhoutte en Sandrine Tas sloten de eerste wedstrijddag op de piste af met goud op de 500 m teamsprint. Voordien pakte Jason Suttels bij de juniores de titel op de 10 km punten-afvalling. Fran Vanhoutte opende de Belgische gouden medailleoogst met winst op de puntenkoers bij de dames jeugd.

Naast de drie Europese titels waren er ook nog drie zilveren medailles, telkens op de 200 dual time trial (tijdrit 1 tegen 1): Sandrine Tas bij de seniores dames, Fran Vanhoutte bij de jeugd dames en Robbe Beelen bij de jeugd heren.

Tal van renners maakten op deze eerste dag al kennis met de harde Spaanse bodem. In enkele koersen gingen de renners massaal tegen de grond. Koersen werden geneutraliseerd, renners werden afgevoerd… Onder hen Milan Brissinck. Aan zijn val bij het begin van de 5000 m puntenkoers hield hij een gebroken pols over. En dat betekende jammer genoeg meteen het einde van zijn EK. Ook zijn broer Jolan en Warre Vandamme waren bij die valpartij betrokken. Zij konden de koers verderzetten, maar Jolan werd uit koers gehaald. Warre Vandamme kon enkele punten pakken en eindigde als 11de.

Op de 10 km punten-afvalling bij de juniores dames konden Noor Lingier en Charlotte Vanlaethem de massale valpartij evenmin ontspringen. Beiden konden wel opnieuw aanpikken en de koers uitrijden. Noor werd 11de, Charlotte 13de.

Bij de seniores heren reed Indra Médard een goede 10 km punten-afvalling. Hij reed goed mee in de koers en kwam op het einde mee in de kopgroep te zitten. Hij eindigde op een mooie 8ste plaats.

Bij de dames kwam enkel Anke Vos aan de start van de 10 km punten-afvalling. Sandrine Tas focuste zich op de finale van de teamsprint (die nadien gereden werd) en liet de punten-afvalling aan zich voorbij gaan. Anke werd uiteindelijk 11de. De Italiaanse Lollobrigida domineerde van begin tot einde en won met ruime voorsprong.

Robbe Beelen en Jens Janssens (jeugd heren) reden de finale van de 500 m teamsprint. Daarin neemt de eerste renner anderhalve ronde voor zijn rekening, de tweede renner rijdt de laatste 200 m. Bij de aflossing zaten ze nog in tweede positie, maar gehinderd in een rommelige aflossing konden ze  die  plaats niet vasthouden. Zo strandden ze op de vierde plaats.

 

www.europamplona2019.com