Van 29 juni tot 14 juli is Barcelona gaststad van de tweede editie van de World Roller Games. Op verschillende locaties in de stad zullen dan 11 wereldkampioenschappen plaatsvinden in even zoveel skatesporten. België neemt met 30 atleten deel aan vijf ervan.

Op de World Roller Games neemt België deel aan vijf skatesporten: skeeleren, rinkhockey, skateboarden (downhill en streetluge), inline free style en kunstrolschaatsen. De Belgische delegatie bestaat uit 30 atleten en 9 begeleiders. Drie atleten zijn aangesloten bij de Fédération Belge Francophone de Patinage, de 27 anderen bij Skate Vlaanderen.

Medaillekansen

Traditiegetrouw liggen onze grootste kansen op medailles in het skeeleren. Met Bart Swings en Sandrine Tas hebben we twee absolute wereldtoppers in huis. Telkens als zij aan een WK deelnemen gaan ze voor winst. Mathias Vosté is gestaag gegroeid in zijn skeelercarrière. Hij zet alles in op de korte afstanden en focust op de 500 m. Bij de dames zijn de korte afstanden weggelegd voor Stien Vanhoutte en Nymphe Keuleers. Met Jason Suttels, Brecht Lippens en de jonge Fran Vanhoutte komen drie talentvolle jongeren aan de start bij de juniores.

Voor het eerst wordt het WK op een ‘mobiele’ piste gereden. De 200 m lange piste is aangelegd op een metalen onderstel en wordt na afloop van de WRG gedemonteerd en verplaatst naar een Spaans trainingscentrum.

Rinkhockey

Het WK Rinkhockey bestaat uit drie niveaus. Aan het Wereldkampioenschap nemen de 8 beste landen deel (o.m. Spanje, Italië, Frankrijk, Portugal, Argentinië en Colombië). Het Intercontinentaal Kampioenschap is voor de landen op de 9de tot de 16de plaats op de wereldranglijst en het Challenger’s Kampioenschap voor de landen vanaf de 17de plaats. Bij die laatste groep hoort België. In de groepsfase neemt het Belgisch team het op tegen China Taipei, Uruguay, Oostenrijk, Japan en Nieuw-Zealand. Groep B bestaat uit Nederland, India, USA, Mexico, Macao-China en China.

Het Belgisch team bestaat uit 8 spelers en 2 doelmannen. De meesten van hen spelen in buitenlandse clubs (in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland). Op het EK vorig jaar toonden zij reeds hoe gedreven zij zijn om rinkhockey in België weer op de kaart te zetten.

Nieuwkomers

Aan het WK Skateboarden nemen voor het eerst zes Belgische skaters deel in de nog jonge disciplines Downhill en Streetluge. Dat geldt ook voor het WK Inline Free Style (2 deelnemers). Deze World Roller Games moeten duidelijk maken waar we in deze disciplines staan in België.

BELGISCHE DEELNEMERS

Skeeleren (piste / weg / marathon)

Seniores heren Bart Swings HEV
Indra Médard ZRC
Mathias Vosté HEV
Tim Sibiet ZRC
Seniores dames Anke Vos RRZ
Nymphe Keuleers RRZ
Sandrine Tas ZRC
Stien Vanhoutte ZRC
Juniores heren Brecht Lippens ZRC
Jason Suttels HEV
Juniores dames Fran Vanhoutte ZRC

 

Rinkhockey

Seniores heren    
Damy Mertens keeper KMW
Jolan Leemans keeper *
Joeri Mertens speler KMW
Lucas Delhaye speler *
Alexandre Brandão Rilhas speler *
Lander de Aguirre Fondevila speler *
Axel Claesen speler *
Joel Claesen speler *
Nuno Brandão Ramos Rilhas speler *
Liam Machiels speler KMW

* speler die in buitenlandse club speelt

 

Skateboarden

Downhill SK8B (stand up) Jasper D’Haene AI3S
Robbie Larock AI3S
Jonah De Smet AI3S
Jasmijn Hanegraef AI3S
Victor Van Audenrode AI3S
Streetluge Elchje Minne AI3S

 

Inline free style

Freestyle slide

 

Free jump

Julien Casalini RR
Slalom classic

 

Slalom battle

 

Free jump

Alexandre del Marmol RR

 

Kunstrolschaatsen

Solo Dance Seniores dames Sydney Rossel SBS

 

Wil je onze atleten aanmoedigen? Het wedstrijdschema (en de resultaten) van de WRG zijn terug te vinden via de website www.wrg2019.com.